Amager Bakke | Læs et uddrag af artiklen fra Audi Magazine >
Amager Bakke

Amager Bakke

Verdens mest miljøvenlige forbrændingsanlæg med en skibakke på toppen og en klatrevæg på siden. Et helt unikt bygningsværk er ved at tage sin endelige form – til gavn for både borgere og miljø. Audi Magazine har talt med Jacob H. Simonsen, der er direktør for ARC, om det helt specielle bygningsværk, der ikke ligner noget, man nogensinde har set før. Herunder kan du læse et uddrag af artiklen, som blev bragt i Audi Magazine nr. 04 i 2018.

Amager Bakke

Hvordan er ideen til dette miks af virksomhed og rekreativt område opstået? Selve ideen kommer fra ARC og stammer helt tilbage fra en arkitektkonkurrence i januar 2011. Der var nogle tekniske specifikationer til anlægget, men også krav til rekreativt anlæg fra Københavns Kommune. Der kom forskellige bud på løsningen, som var kravspecificeret til at skulle have 30% af taget brugt som rekreativt område. Det synes vi selv var ret vidtgående, men da BIG (Bjarke Ingels Group – arkitekter, red.) kom med deres bud, hvor det var 100% af taget, man havde taget i brug – og oven i købet implementeret en all-season skibakke, ja så fik vi en idé om BIG’s måde at tænke på. Deres ekstremt inspirerende tilgang til opgaven var det, der gjorde, at de vandt.

Amager Bakke

Hvad har du lært af det her projekt? Jeg er dybt fascineret af, hvad vi som mennesker er i stand til, når vi forstår at arbejde sammen om løsning af problemer. Ingeniører, arkitekter, anlægsgartnere, maskinoperatører osv. Det samarbejde har været dybt imponerende. Sammen kan vi løse miljøudfordringer. Det beviser det her projekt. Hvornår åbner skisæsonen så på CopenHill? Det skal du spørge CopenHill om, men jeg ved, der bliver arbejdet på højtryk for at få hele området klar så hurtigt som muligt – og gerne i år. Hvordan kommer man hertil? Der går bus fra Hovedbanegården. Man står af på Lynetten, og derfra er der en lille kilometer til anlægget. Man kan også parkere sin bil herude. Vi har plads til 350 biler, ligesom der er særlige pladser til busser og cykler. Kan man lade sin e-tron, mens man står på ski? Haha. Ja, der vil selvfølgelig være ladestandere til elbiler også, og jeg glæder mig til at se den første e-tron trille ind på den nyasfalterede parkeringsplads. Hedder det Amager Bakke eller CopenHill? I den danske kontekst er navnet Amager Bakke, mens CopenHill refererer til skibakken, klatrevæggen og de andre muligheder, som bygningen og arkitekturen tilbyder.

Amager Bakke

Hvad er der inden i maven på ”bjerget”? Verdens mest miljøvenlige anlæg. Et fuldblods affaldsselskab. Sat i verden for at skabe nogle ressourcer med en overskrift, der hedder grønt miljø og en positiv klimaeffekt. Kort sagt, god energi. Det er i sandhed et fantastisk energianlæg til håndtering af affald. Men vi er også en organisation, der hele tiden arbejder på at udnytte ressourcerne endnu bedre.

Amager Bakke

Kan du sige lidt mere om jeres genanvendelse? Vi brænder kun ting, der ikke kan genanvendes, og alt hvad vi brænder bliver til varmt vand eller strøm. Vi producerer fx fjernvarme nok til opvarmning af 80.000 boliger, og lige så meget strøm som 20 vindmøller. Vi sorterer alt vores affald og tager fx plastic og metal ud, da det kan genanvendes. Ultimativt står vi med to restprodukter: Slakker og andet grusmateriale. Der filtrerer vi jern og metaller ud, og resten bruges til at bygge veje med. Det andet restprodukt er røg. Den renser vi gennem forskellige dampprocesser. I forhold til det gamle anlæg vi havde, sparer vi miljøet for, hvad der svarer til NOx fra 50.000 personbiler om året. Den damp, der kommer ud af vores skorstene, og som gæster på toppen af taget bliver man mødt af, har et lavere dioxintal end den almindelige luft omkring anlægget. Så vores processer er ekstremt effektive. Dermed ikke sagt, at vi er tilfredse endnu. Ca halvdelen af vores 100 medarbejdere arbejder i administrationen, og en del af dem forsker i, hvordan vi kan blive endnu bedre til at udnytte vores ressourcer i respekt for naturen.