Intelligent håndværk > Design > Audi
Audi Design
Intelligent håndværk

Intelligent håndværk

På fabrikken Böllinger Höfe, som er en del af de fire ringes fabrik i tyske Neckarsulm, kombineres håndværk med intelligent fabriksteknologi til produktionen af den fuldelektriske Audi e-tron GT quattro.

Tekst: AUDI AG ― Billeder: AUDI AG ― Video: AUDI AG Læsetid: 6 min.

Assembling the Audi e-tron GT quattro{ft_e-tron-gt}.Assembling the Audi e-tron GT quattro{ft_e-tron-gt}.

Det kræver stadig håndværk at bygge en bil. Vores kollegaer udfører deres arbejde med stor fokus på detaljerne.

Wolfgang Schanz, head of production Audi Böllinger Höfe

Performing a final quality check on the Audi e-tron GT quattroPerforming a final quality check on the Audi e-tron GT quattro
Karrosseriproduktionens centrale punkt – tovejs-monteringsrammen.Karrosseriproduktionens centrale punkt – tovejs-monteringsrammen.

En anden ny arbejdsstation er udviklet til korrelationsfri måling – et fremskridt i forhold til de tidligere inline-måleprocesser. To robotstyrede optiske målehoveder kontrollerer præcisionen i karrosseriets dimensioner. Ved kontrollen af hvert enkelt karrosseri tjekker de 350 forskellige målepunkter. Ved hvert målepunkt skabes og scannes et blåt stribemønster samtidigt, før robotarmen går videre til det næste målepunkt. På den måde arbejder robotterne systematisk fra et målepunkt til det næste. Kameraer registrerer og sammenligner kontinuerligt målehovedernes præcise placering. Ved at generere en stor mængde ultrapræcise data gør denne proces det muligt at reagere hurtigt på selv den mindste afvigelse. Foruden hightech-systemerne omfatter produktionslinjen til karrosserisamling to manuelle arbejdsstationer. Her giver maskinerne bolden videre til mennesker, der svejser med stor præcision med håndkraft. Medarbejderne på denne arbejdsstation nyder godt af erfaringerne fra arbejdet med Audi R8. Svejsere, der har brugt år på at fremstille sportsvognen med V10-forbrændingsmotor udelukkende med håndkraft, udfører nu fx højpræcisionssvejsning på Audi e-tron GT quattro.

Correlation-free measuring during production of the Audi e-tron GT quattro.Correlation-free measuring during production of the Audi e-tron GT quattro.

Efter produktionslinjen til karrosserisamling går den igangværende bil videre til monteringsstadiet. Uddannede karrosserismede monterer bilens skærme, døre, frontklap og bagklap. Dette trin kræver fokus på præcise og ensartede spaltemål og overflader i høj kvalitet. Selv de mindste tolerancer på bilens udvendige paneler kan resultere i små afvigelser. Derfor kræver arbejdet ikke kun stor omhyggelighed og opmærksomhed. Det udføres også bedst ved at ty til traditionelt håndværk. Fx er en uddannet tømrer, som har godt øje og en god fornemmelse for overflader, en del af teamet. Når monteringstrinet er afsluttet, bliver karrosserierne lakeret.

Manufacturing the Audi e-tron GT quattro.Manufacturing the Audi e-tron GT quattro.
Driverless transport vehicles are employed in production.Driverless transport vehicles are employed in production.
 

Virtual reality og 3D-scanninger

Audi e-tron GT quattro er de fire ringes første model, hvor produktionen er blevet planlagt helt uden fysiske prototyper. Det har været muligt takket være en kombination af faktorer som fx tredimensionelle kabinetegninger, maskinlæringsprocesser og virtual reality. Dermed kunne medarbejderne teste og optimere alle samleprocesser i virtuelle rum.

 

Planlægningen af samleprocessen blev primært udført virtuelt.

Wolfgang Schanz, head of production Audi Böllinger Höfe

Finish Check at the Böllinger HöfeFinish Check at the Böllinger Höfe
 
Audi e-tron GT quattro

Oplev Audi e-tron GT quattro

Audi modellerne giver kunderne masser af frihed til at individualisere deres biler. Se mere om udstyret på Audi e-tron GT quattro og hvilket indvendigt og udvendigt ekstraudstyr, der er tilgængeligt.