Le Mans racer

2000'erne: SUV'er, superbiler - og Le mans dominans

I 2005 lancerede Audi Q7 og trådte ind i SUV-segmentet med komfort, quattro og innovation – bl.a. verdens kraftigste dieselmotor. Motorsporten blev præget af Audis dominans i Le Mans med 13 sejre på 15 år, bl.a. med Tom Kristensen bag rattet. Det blev også årtiet, hvor Audi udviklede sin første supersportsvogn: R8. Inspireret af racerteknologi og bygget på Audi Space Frame-teknologi, blev den et ikon og viste, hvordan Audi kunne overføre motorsports-DNA til gaden.

Audi Q7: Med Q7 trådte Audi i 2005 ind i det eksplosivt voksende SUV-segment – men i klassisk Audi-stil: teknologisk avanceret, luksuriøs og sportslig. Q7 kombinerede imponerende pladsforhold med sofistikeret teknik, herunder avanceret quattro-firehjulstræk, adaptiv luftaffjedring og kraftfulde drivlinjer med både V6- og V8-motorer.

Modellen blev også en platform for videre innovationer, såsom Audis første serieproducerede diesel med 12 cylindre: Audi Q7 V12 TDI – på daværende tidspunkt verdens stærkeste dieselmotor i en personbil med 500 hk og 1.000 Nm.

Q7 cementerede Audis position i luksus-SUV-segmentet og blev starten på en bred Q-serie, der i dag omfatter hele talrækken fra Audi Q2 til Q8

Le Mans-dominans og Tom Kristensen: Fra 2000 til 2014 dominerede Audi 24-timers løbet i Le Mans, hvor mærket vandt 13 gange på 15år – en præstation uden sidestykke. Og har man sagt Le Mans, er det svært ikke også at skyde brystkassen frem og stolt nævne danske Tom Kristensen. Ikke færre end ni gange har racerkøreren fra Hobro vundet det legendariske 24-timers løb på Circuit de la Sarthe. Otte af dem sammen med Audi og en enkelt afstikker bag rattet i en Bentley.

Audi revolutionerede motorsporten ved at introducere TDI-teknologi i racerbiler (Audi R10 TDI i 2006) og senere hybridteknologi (Audi R18 e-tron quattro i 2012), hvilket bragte både effektivitet og pålidelighed til nye højder. De teknologiske innovationer udviklet i Le Mans-programmet blev løbende overført til serieproduktionen, særligt indenfor motorstyring, materialevalg og aerodynamik. Audi brugte motorsporten som et højtydende testlaboratorium for fremtidens løsninger – en filosofi, der stadig præger mærket i dag og i fremtiden, hvor man til næste år træder ind i motorsportens kongeklasse: Formel 1.

Audi R8: Siden 1981 havde Audi Sport markeret sig i både rally og DTM, og ”nullernes” succesfulde kapitel i Audis historiebog for motorsport med Le Mans havde tændt en drøm hos Audis ledelse: At bygge en supersportsvogn. Men der var skepsis på øverste etage i Ingolstadt – skulle man vove at betræde en jagtmark – eller rettere ”slagmark” med ”modbydelige” og meget erfarne konkurrenter?

I oktober 2002 blev beslutningen truffet: Et koncept skulle udvikles – men i al hemmelighed. Et lille udvalgt team på kun otte specialister fik opgaven og arbejdede under stort hemmelighedskræmmeri på projektet med kodenavnet ”F03” – Frankfurt 2003. Teamet havde blot 11 måneder til at skabe en centermotoriseret supersportsvogn, der skulle vise verden, hvad Audi kunne, når al erfaring fra racerbanerne blev omsat til gadebrug.

Resten er historie. Audi R8 var meget mere end en ny model – det var en manifestation af Audis motorsportsdominans, bragt til gaden. Bygget i Neckarsulm på en særlig produktionslinje, anvendte R8 en aluminiumsbaseret Audi Space Frame-konstruktion og var udstyret med en centermonteret V8-motor på 4.2 liter med 420 hk. Senere fulgte V10-versioner, inden modellen blev lukket ned og de sidste biler leveret i 2024 – i øvrigt til danske kunder med Audi R8 V10 Performance RWD (570 hk) og R8 GT, som med 620 hk og yderligere slankekur var den hurtigste R8’er, som forlod samlebåndet i de 17 år det kørte. R8 var Audis

første supersportsvogn, udviklet på baggrund af erfaringer fra Audi R8-raceren, som havde domineret Le Mans. Bilen introducerede avancerede teknologier som Audi magnetic ride og quattro med baghjulsdominans – en opskrift på dynamik og præcision. Designet, der kun ændrede sig minimalt over årene, blev skabt af Frank Lamberty og Julian Hoenig, der formåede at kombinere renhed med teknisk skarphed, og sammen med teamet omkring ”F03” satte en ny standard for, hvordan en moderne supersportsvogn kunne se ud. ”R8 er den sportsvogn, der tættest forbinder mig med mine Le Mans-oplevelser. R8 LMP1 var vild, men ikke for avanceret – den gav en fremragende fornemmelse for grænserne, uanset om vi kørte på Sebring, Trois-Rivières, Le Mans eller Jarama. De erfaringer fra racerbanen har Audi formået at overføre til R8 på gaden – fra V8 til V10, fra Coupé til Spyder,” fortæller Tom Kristensen i et tidligere interview med Audi Magazine. Tom var også med under præsentationen af konceptbilen: Le Mans quattro på IAA i Frankfurt, i 2003.