Audi e-tron konceptbiler

2010'erne: Digitalisering og elektrificering

Audi ændrede cockpitoplevelsen med introduktionen af Virtual Cockpit i 2014 og gik forrest i bilindustriens digitale transformation. Mærket blev også pioner inden for lysteknologi med LED, Matrix og laserlys – med premiere i modeller som A8 og R8 LMX. I 2018 kom e-tron – Audis første elbil – med høj ydelse, hurtig opladning og innovation som virtuelle sidespejle. Dermed blev grundstenene lagt til en elektrisk fremtid. 

Virtual Cockpit: Med introduktionen af Virtual Cockpit i tredje generation af Audi TT (2014) løftede Audi føreroplevelsen til et helt nyt niveau. Virtual Cockpit erstattede traditionelle analoge instrumenter med en højopløselig 12,3” TFT-skærm, hvor chaufføren kunne tilpasse visningen efter behov – fra klassiske speedometer- og omdrejningstællervisninger til fuldskærmsnavigation eller multimedieinformation. Skærmen blev drevet af kraftige grafikprocessorer fra NVIDIA Tegra 30-serien, hvilket sikrede lynhurtig opdatering, skarpe grafikker og intuitiv brugeroplevelse. Virtual Cockpit var ikke blot en teknologisk bedrift, men en genopfindelse af cockpit-arkitekturen, hvor fokus på føreren blev styrket, samtidig med at det samlede interiørdesign blev ryddet for unødige knapper og displays. Konceptet blev hurtigt adopteret i bredere skala og findes i dag på tværs af Audis modelprogram – en vigtig milepæl i digitaliseringen af køreoplevelsen, der siden har resulteret i ”spinoffs” i form af ”Digital Stage” og passagerdisplay, som tilbydes i de fleste nye Audi-modeller.

Audi e-tron: Med præsentationen af Audi e-tron i 2018 tog mærket sit første afgørende skridt ind i elbilernes æra og en elektrificeret strategi med en kontant udmelding om at dette var begyndelsen på enden for produktion af biler med fossile drivlinjer. Audi e-tron var en stor SUV med to asynkrone elmotorer (ASM) – én på hver aksel – der tilsammen leverede op til 408 hk og et massivt moment på 664 Nm. Batteriet på 86 kWh netto (95 kWh brutto) gav en rækkevidde på op til 400 km (WLTP), mens intelligent termostyring med fire kredsløb og en avanceret varmepumpe sikrede optimal ydelse og en imponerende flad og effektiv ladekurve. Opladningshastigheder på op til 150 kW gjorde e-tron til en af de hurtigst opladende elbiler på markedet på daværende tidspunkt. Samtidig introducerede Audi verdens første serieproducerede bil med virtuelle sidespejle – kameraer erstattede fysiske spejle og sendte billeder til OLED-displays i dørene. Det er værd at bemærke, at vigtige erfaringer med elektrisk drivlinje, batteristyring og termisk optimering bl.a. var indsamlet gennem udviklingen af R8 e-tron prototyper i årene op til lanceringen. En model, der aldrig gik i produktion, men som vi her på redaktionen fik lejlighed til at teste på landingsbanen i den nedlagte Berlin Tempelhof lufthavn. Lad os bare nøjes med at konkludere, at vi var blæst baglæns allerede dengang over den elektriske performance i R8 e-tron, og omgående fik lyst til mere. Audi e-tron blev startskuddet på Audis ambitiøse elektrificeringsstrategi, der sigter mod en 100 % elektrisk modelportefølje i Europa i 2030.

Lysteknologi: Audi har været toneangivende inden for lysteknologi i årtier – en rolle, som blev markant styrket i 2010’erne.

Audi gjorde lys til en aktiv del af både bilens funktion og identitet – et område, der i dag fortsat er i rivende udvikling med digitaliserede, individuelle lyssignaturer og kommunikerende lyssystemer.

De første danske hold i nakken blev sat, der Audi A5 Coupé landede på de danske veje med LED-dioder i forlygterne som kørelys. Det var tilbage i 2007 – og siden har sofistikeret lys spillet en stadig større rollei Audis signatur og brand-DNA.