Inde hos Audi Sport future labs

På Audi Sport-værkstederne i Neuburg an der Donau er ret mange vinderbiler blevet skabt. Den nye Audi RS Q e-tron*, som blev udviklet der til 2022-udgaven af Dakar Rally, er det mest omfattende projekt, som Audi nogensinde har sendt ud i motorsportsregi.

missing translation: fa.article-intro.reading-time – Copy: Patricia Jell  – Photo: Stephan Redel, Jean Pierre Pellissier, Rolf Klatt –  Video: AUDI AG – 05/02/2023

Working on the heart of the Audi RS Q e-tron{ft_rs-q-e-tron}: Two Audi Sport employees check the vehicle’s drive system, which will take it to the starting line of the Dakar Rally.

Stilhed efterfulgt af en kort samtale, derefter stilhed igen. På det rene, lyse værksted har mændene med fuldt fokus på det løftede bur, som snart bliver til førerens kabine i en rallybil, kun brug for ganske få ord for at forstå hinanden. Motorsportslegenden Carlos Sainz sidder helt stille bag rattet. Området under og bag ham fyldes med skum, og når skummet hærder, vil resultatet være et førersæde, som er formet perfekt til Sainz’ krop. Teknikerne og ingeniørerne skal have styr på alle detaljerne – for meget tøven eller blot én klodset bevægelse vil betyde, at de skal starte helt forfra igen. Tilpasning af sædet er et vigtigt led i et projekt som dette. Her i Neuburg an der Donau udvikles Audi RS Q e-tron* forud for bilens deltagelse i Dakar Rally i januar 2022 med et elektrificeret drivlinjekoncept. Sainz er en af kørerne i de tre deltagende Audi Sport-teams. Tre biler, hver med en Audi kører og codriver, vil tage den hårde tur ud i ørkenen i 2 uger med et drivlinjesystem, der kombinerer en elektrisk drivlinje med et energiomformersystem bestående af en TFSI-motor og en generator – et udfordrende koncept baseret på en ambitiøs plan.

Carlos Sainz, one of Audi Sport’s Dakar Rally drivers, in the cage of the rally car at the seat fitting. He sits behind the wheel on an orange foam cushion.

Projektet er ambitiøst hele vejen igennem, startende med tidsplanen: Det hele tog sin begyndelse i sommeren 2020. For at sikre passende tid til de nødvendige tests forud for Dakar skulle testningen af bilen begynde i sommeren 2021. Det betød, at der var under 12 måneder til at udvikle bilen en lynhurtig sprint fra konceptudvikling til konstruktion, design og samling alt sammen under de forhold, der herskede under pandemien. Udfordringen blev taget op af et team af udviklere og teknikere fra Audi Sport og partneren Q Motorsport, der kommer med masser af erfaring, gode kontakter og, ikke mindst, en lang række succeser ved Dakar. ”Projektet var og er stadig en udfordring for hele teamet,” siger Stefan Dreyer, der er Head of Development hos Audi Sport. Hvordan klarer man det? ”Med det rigtige mindset: med mod, stabilitet, vedholdenhed og ambitioner.”

Vi skal være forberedte på alle former for hændelser. Under Dakar ved man aldrig, hvad man skal forvente.

Stefan Dreyer

Stefan Dreyer, Head of Development at Audi Sport.
The Dakar Rally race vehicle’s drive system.

Og væbnet med erfaring. Neuburg har masser af erfaring at dele ud af, hvilket ses tydeligt alene på pokalskabet i foyeren, der går fra gulv til loft. Audi Sport har skrevet motorsportshistorie – i Le Mans-udholdenhedsløbet, på Nürburgring-Nordschleife, i DTM, Formel E og i rallysporten. I begyndelsen af 1980’erne fik en innovativ teknologi sin debut i rallysporten – quattro-firehjulstrækket. Nu vender Audi tilbage til rallysporten og til det, der nok er det hårdeste løb af dem alle, nemlig Dakar Rally, med et banebrydende drivlinjekoncept. Teamet kan også drage nytte af tidligere års udviklinger: Audi RS Q e-tron* bruger hele tre elmotorer fra Formel E samt en TFSI-motor fra DTM, som kombineres til brug i Dakar.

Succesen for den raske udvikling afhænger også af selve Neuburg-lokationen. Den er hjemsted for det førende motorsportscenter, der omfatter fabriks- og kundemotorsportsafdelingen, hvor det tekniske udviklingsteam også tester førerassistent- og sikkerhedssystemer. Der arbejder ca. 400 medarbejdere på lokationen. Den huser også testbaner, der er åbne for kunder, som kan afprøve nye modeller som fx den nye Audi RS e-tron GT* på banerne som en del af Audi driving experience. Det 47 hektar store område udgør den centrale del af Audi Motorsport, hvor erfaringerne flyder fra område til område. Ud over et velsmurt team omfatter infrastrukturen også udstyr lige fra motorprøvestande til simulatorer og testbaner. Ved at samarbejde her har Dakar-teamet opnået vigtige milepæle. ”At se bilen opstå på værkstedet del for del, mens alle arbejder hånd i hånd og kommunikerer uden ord – så ved man, at det alt sammen nok skal falde i hak,” siger Dreyer. På samme måde er starten på testningen også et mindeværdigt øjeblik. Bilen anses for at være ekstremt kompleks. Det øjeblik, hvor det hele passer sammen som et puslespil, og bilen kører de første meter, er noget helt særligt.

Audi Sport employees work on the rally car’s elevated cage in a workshop.

”Hvordan klarer man Dakar Rally? Med det rigtige mindset: med mod, stabilitet, vedholdenhed og ambitioner.”

Stefan Dreyer

For alle de begejstrende øjeblikke er der stadig et stykke vej for Audi RS Q e-tron*. Det skyldes, at testningen ligesom udviklingsfasen også rummer en udfordring. ”Dakar er som en skattekiste – man ved aldrig, hvad man finder,” siger Dreyer. ”Vi skal være forberedte på alle former for hændelser.” Derfor udsættes bilerne for grundige testforløb hos Audi Sport under virkelighedstro forhold og på værkstederne. Der anvendes hichtech-løsninger sammen med godt håndværk, som det kan ses i ”start-up room”. Karrosseridele til Audi RS Q e-tron* ligger spredt ud på gulvet, og kørerens kabine er blevet sat i position. Ved hjælp af den nyeste teknologi og deres vigtigste værktøj – deres hørelse – tjekker to teknikere fra alle vinkler kabinematerialet for små luftlommer, som ville kunne skabe svage punkter. De prikker på materialet centimeter for centimeter og leder efter enhver form for afvigelse i lyden, som kunne indikere den mindste form for unøjagtighed i det udførte arbejde. Sådanne afvigelser kan have alvorlige konsekvenser under rallyløbet. De enkelte komponenter skal kunne modstå påvirkningerne fra de barske ørkenvejforhold. Og tiden løber ud. Teamet har kun ca. 5 måneder til tests, før Dakar Rally begynder – et 2 uger langt racerløb med lange etaper hver dag, regn, varme, støv og ekstreme krav til både materiale og mandskab. En veritabel udfordring for et nyt bilkoncept. Men ifølge Dreyer er det lige præcist det, som Audi Sport var på udkig efter. I sidste ende opstod ønsket om at deltage på grund af ét særligt spørgsmål: Hvordan vil den effektive, højtydende, langtrækkende drivlinje se ud i morgendagens motorsport? Audi Sports svar er det energiomformerkoncept, der anvendes i Audi RS Q e-tron* for første gang – men ikke for sidste gang, hvis alt går efter planen. Som Dreyer siger: ”Konceptet repræsenterer en ny retning for vores motorsportsstrategi. Det kan anvendes i alle motorsportssammenhænge og er skalerbart og fremtidssikret, da de nye teknologier også kan integreres på samme måde som i de modulopbyggede platforme. Med sine mange udfordringer er Dakar Rally det perfekte testlaboratorium for konceptet. Med alle de friheder og muligheder, som løbet byder på, anses dette rallyløb for at være den perfekte platform til at demonstrere nutidens Vorsprung durch Technik. Det understreges yderligere af, at arrangøren ASO tager et bevidst skridt i retning af alternative drivlinjekoncepter.

 
The Audi RS Q e-tron{ft_rs-q-e-tron} in parts in the “start-up room”; the front section can be seen.

Selv her i det såkaldte ”start-up room” er det tydeligt, at designet har spillet en afgørende rolle i udviklingen – Audi RS Q e-tron* er Audi i sin reneste form.

Audi Sport-teamet tager til Dakar med en mission: at gå nye veje og bevise, at det er muligt, og vise, at eldrevne biler er værdige konkurrenter. Hele teamet arbejder hårdt på at opfylde disse ambitioner: fra teknikerne med intenst fokus på at skabe det perfekte sæde til køreren og codriveren og identificere potentielle problemer ud fra lyden, til kørerne selv, som træner for at sikre, at de er fysisk og mentalt i god form til udfordringerne i Dakar. Alt – hvert enkelt element og måden, de interagerer på – skal sidde lige i skabet. De fire ringes deltagelse i Dakar skaber stor interesse, og hele motorsportsverdenen holder ivrigt øje. Det, som verden vil se, når de kigger på Audi RS Q e-tron¹, er Audi i sin reneste form, særligt når det gælder designet. Det betyder, at designet har spillet en langt større rolle under udviklingen af bilen, end det ellers er tilfældet inden for motorsporten. Mange detaljer minder om eller afspejler designet af produktionsmodellerne. Det afspejler også projektets målsætning om at udvide sin karismatiske rækkevidde. Internt er det gearet til at hjælpe med at fremme elektrificeringen endnu mere – i motorsporten og i serieudviklingen. Begge steder kan man nyde godt af erfaringerne fra den saudiarabiske ørken. Én ting er sikkert: Dakar 2022 er kun første skridt. Konceptet skal finpudses yderligere. ”Vores engagement er en investering i fremtiden baseret på grundreglen: Hvis du stopper med at blive bedre, så stopper du med at være god,” siger Dreyer. ”Denne ide ansporer os – vi har en målsætning om at blive ved med at genopfinde os selv for at sikre vores succes.”

A look behind the scenes at the Audi Sport future labs

 

 
The Audi Sport building can be seen behind a small wall.

Audi Sports univers

Fascinationen ved motorsporten er hjerteblodet hos Audi Sport. Få mere at vide her.