Audi A6 e-tron

Acoustic Umami: The sound experience in the Audi A6 e-tron

Audi Sound Lab er stedet, hvor de magiske ting sker, hvor underholdning og information omdannes til en betagende lydoplevelse – præcist som i den nye Audi A6 e-tron.

missing translation: fa.article-intro.reading-time – Copy: Patrick Morda – Photo: André Kirsch – 09/14/2023

Det, der kommer ud af højttalerne i kabinen i den nye Audi A6 e-tron, lyder måske ikke lige umiddelbart som musik. Det er mere en slags ren lyd. En særlig brummen, der minder om noget fra science fiction. ”Du kan fjerne ”fiction”-delen”, siger Philip Sedlmeir, som er lydingeniør hos Audi, ”men det har helt sikkert meget med ”science” at gøre. Disse ”sweeps” er akustiske signaler, der anvendes til at måle uønskede lyde, når systemet er aktivt. Det kan være en raslende højttalerbeklædning eller en ugunstigt placeret ledning, der skaber forstyrrelser, når en højttaler aktiveres. Sådanne hændelser er sjældne i løbet af udviklingsprocessen og, takket være specialisterne hos Audi Sound Lab, forekommer aldrig i det endelige produkt. For at opnå den bedst mulige lydoplevelse i en ny Audi model som A6 e-tron er Sedlmeir og hans kollegaer involveret lige fra opstarten af et projekt.



Close-up of a data curve.
Portrait of Philip Sedlmeir.

Man hører de høje toner med sine ører og de lave toner med maven og hjertet.

Philip Sedlmeir

Lyd og funktion går hånd i hånd

Men i de indledende faser af denne proces handler det ikke om, hvad man hører, men mere om funktionalitet. ”Vi starter typisk med opsætningen af højttalerne, fastlægger, hvor hver enkelt højttaler vil blive placeret i bilen,” forklarer Jörg Kotschak, der er Sedlmeirs kollega og har været en del af Audis team af lydingeniører i de seneste 4 år. Han er en del af det team, der fastlægger effektparametrene for hver enkelt højttaler, ikke målt i watt, men i funktionalitet. Det kan omfatte musikafspilning, telefoni og navigationsmeddelelser. Kotschak beskriver også, hvad der skal ske, når kunderne justerer indstillingerne, hvilket forsædepassageren i den nye Audi A6 e-tron kan gøre individuelt via det nye forsædepassagerdisplay. ”Vi definerer omhyggeligt systemets evner og fastlægger kravene. Det udmunder i komponenter, styreenheder, software og algoritmer.” Når det gælder den nye fuldelektriske Audi A6 e-tron, skal op til 20 højttalere – inklusive Bang & Olufsen Premium Sound System (ekstraudstyr) med 3D-lyd og hovedstøttehøjttalere – fungere i perfekt harmoni. 

Kotschak er særligt stolt af fire af disse højttalere, hvoraf to er integreret i hver af de to forreste hovedstøtter for at skabe en "Sound Zone." ”Vi har ikke bare integreret en eller anden slags højttalere, som kan reproducere lyd, i de forreste hovedstøtter. Det ville ikke være en premiumløsning i Audis forstand,” forklarer lydeksperten. I den nye Audi A6 e-tron giver kabinens Sound Zone mulighed for særlige funktioner som fx personlig surroundsound, personlige navigationsmeddelelser og personlig telefoni, som alt sammen kan justeres individuelt for hver bruger. Eksempelvis kan føreren have fokus på navigationsanvisninger, mens passageren kan foretage et uforstyrret telefonopkald. ”Alt er fuldt integreret i soundsystemet, og i det omfang er det unikt på markedet, hvis du spørger mig.” Det er først, når Jörg Kotschak er overbevist om, at hver enkelt komponent kan levere på det lovede, at Philip Sedlmeir kommer ind i billedet.

Philip Sedlmeir and Jörg Kotschak in conversation.

Justering med øre, hjerte og sjæl

”Ca. 6 måneder før produktionsstart lander en bil som Audi A6 e-tron på min station for at blive justeret ind. Og det er her, den ægte finpudsning begynder,” siger Philip Sedlmeir. Han er elektronik- og informationsteknologiingeniør og bruger utallige timer i bilen på at lytte til musik og analysere data. En lige så krævende opgave er koordineringen mellem op til fem forskellige virksomheder og afdelinger, som er involveret i justeringen af A6 e-trons soundsystemer. Der er blandt andet tale om specialister fra Bang & Olufsen og lydingeniører fra Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS. Deres ekspertise og specialiserede algoritmer sikrer, at musiklytning i Audi A6 e-tron omdannes til en fordybende oplevelse. ”Jeg er hele tiden i gang med at lytte, give feedback og sikre, at det hele i den sidste ende lyder, som vi forestiller os det hos Audi.”

Denne særlige ”Audi Sound” kan visualiseres med kurver og grafer på store skærme eller opsummeres på følgende måde: Den skal være premium, hvilket betyder, at de høje toner skal reproduceres med den ypperste præcision, og at bassen skal leveres med et sprødt stød. ”Man siger, at man hører de høje toner med sine ører og de lave toner med maven og hjertet. Det betyder, at vi sigter mod præcision og emotion,” forklarer Sedlmeir. I et best-case-scenarie beskriver han det ønskede resultat som en komplet nyopdagelse af ens favoritsang. At opnå det niveau af kvalitet kræver 3-4 måneders omhyggelig finpudsning.


Portrait of Jörg Kotschak.
Headrest in the Audi A6 e-tron.

Vi måler en højttalers effekt i watt og i funktionalitet.

Jörg Kotschak

Mange varianter, én standard

Audis lydingeniører finpudser naturligvis hver enkelt model og udstyrsvariant individuelt. ”Subwooferen i Audi A6 e-tron er monteret i bagagerummet. Men Avant-modellen har en komplet anderledes indretning af bagagerummet i forhold til Sportback-modellen. Isolering, overflader og størrelse spiller alt sammen en rolle, og det skal vi tage højde for,” forklarer Kotschak. Han regner: ”To modeller af Audi A6 e-tron med hver tre forskellige soundsystemer som tilvalg, det giver i alt seks justeringsomgange. Ganget med to, når vi medtager både højrestyrede og venstrestyrede varianter, og så ender vi på 12 justeringsprocesser i alt.

Når de statiske målinger er afsluttet på lydlaboratoriet, tager teamet bilerne med ud på grusveje, motorveje og racerbaner for at implementere de varierende lydforhold under kørsel i den virkelige verden i indstillingerne. ”Systemet tilpasser sig dynamisk til lydniveauet,” siger Sedlmeir. Det er en grundig proces, men en, som begge lydingeniører mener, er umagen værd. De påstår, at de ville kunne genkende et Audi justeret soundsystem fra enhver bilmodel på grund af dets særlige lydsignatur.

Sound settings in the MMI.
Musikoplevelse er og forbliver yderst subjektiv.

Den afsluttende test: I stedet for en brummen lyder der nu en rocksang fra højttalerne i Audi A6 e-tron. ”Det er et af mine referencenumre,” siger Sedlmeir. ”Det har et fantastisk omfang af toner og lyde. Hvis det lyder rigtigt, så har vi gjort mange ting rigtigt.” Jörg Kotschak tilføjer: "Audi A6 e-tron leverer den perfekte opsætning til at kunne give den ægte oplevelse af dette niveau af lydkvalitet. Særligt Bang & Olufsen highend-systemet, der fås som ekstraudstyr, gør det muligt at opdage musikalske fragmenter og diskrete detaljer, som man ofte ikke ville kunne høre andre steder.”

Men er det den perfekte akustiske oplevelse? Musik er rendyrket emotion og et yderst subjektivt emne, det er begge Audi ingeniører enige om. ”Subjektivt perfekt er en modsætning i sig selv. Vores målsætning er, at du har lyst til at lytte til mindst én sang mere i bilen, selv når du allerede er ankommet på destinationen.”

Interior of the Audi A6 e-tron.

Scenen er din

Den nye Audi A6 e-tron byder på en imponerende scene til underholdning og musikalsk nydelse. Oplev de mange digitale features, hvoraf nogle af dem er ekstraudstyr, der fås til Avant og Sportback, som fx den innovative lysteknologi, Digital Stage bestående af det kurvede MMI-panoramadisplay og MMI-forsædepassagerdisplay, de digitale sidespejle og det intelligente panoramaglastag.