Installation af ladeboks
Hvorfor har jeg brug for en ladeboks?
Ladeboksen gør opladningen hurtig, effektiv og sikker. Med en ladeboks fra Clever lader du din elbil eller plug-in hybridbil fra Audi hurtigst muligt derhjemme.
Hvorfor kan jeg ikke nøjes med at oplade i en stikkontakt?
Et nødkabel (også kendt som et Mode 2-ladekabel), som kan sættes i en almindelig stikkontakt, er kun beregnet til situationer, hvor du ikke har andre muligheder for at oplade. Se det som et reservehjul: Det kan bringe dig videre, men bør ikke bruges til hverdag. Dine almindelige stikkontakter indendørs og udendørs, og de ledninger, som er trukket i væggen, er kun bygget til husholdningsapparater og ikke til at blive brugt med fuld belastning længere tid ad gangen. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler generelt at undgå daglig opladning via et Mode 2-ladekabel, når det tilsluttes en almindelig boligstikkontakt. Og hvis det sker, bør installationen ikke belastes med mere end 6 ampere i over 2 timer. Sidst, men ikke mindst er opladning med et nødkabel meget langsom.
Kan mine elinstallationer derhjemme klare at oplade en elbil via en ladeboks?
Ja, det kan de ved en simpel opgradering. Clevers installatør tilføjer en ekstra sikring samt en HPFI-sikring.
Alt jeg skal vide om installationen?
Som udgangspunkt bliver en ladeboks fra Clever installeret på 3 faser og 16 ampere. Det giver ladeboksen en effekt på 11 kW AC. Det er dog forholdene i dit hjem, der bestemmer den endelige effekt. Potentielt kan ladeboksen fra Clever levere 22 kW AC, hvis dine elinstallationer er dimensioneret til det, men tjek også altid hvad din bil kan modtage af AC effekt.
Skal jeg vælge en ladeboks med fastmonteret eller løst ladekabel?
Det afhænger af, om din ladeløsning derhjemme skal være pænest eller mest praktisk. Med et løst ladekabel (Mode 3) kan du fjerne ladekablet, når du er færdig med at oplade, så det kun er ladeboksen, som synes på væggen. Og du kan nøjes med det ladekabel, som du har i bilen. Men i hverdagen er det mest praktisk med et fastmonteret ladekabel, fordi det er nemt og hurtigt at koble til bilen.
Kan jeg få elektrisk stød af ladeboksen?
Nej, det er der ingen risiko for med ladeboks fra Clever, som er installeret efter forskrifterne af en specialiseret elektriker.
Hvor sidder ladestikket på min elbil eller plug-in hybridbil?
Ladestikket på din Audi Q4 e-tron sidder cirka samme sted som tankdækslet på en brændstofbil. Altså over højre baghjul set i bilens køreretning. Har du en Audi Q8 e-tron eller e-tron GT, er der to ladestik – et i hver side ved forskærmene. Har du plug-in hybridbilen Audi A3 Sportback TFSI e eller Q3 TFSI e, sidder ladestikket ved venstre forskærm, eller har du en Audi A6 TFSI e, Q5 TFSI e, Q7 TFSI e eller Q8 TFSI e sidder ladestikket ved venstre bagskærm. Bemærk, på Audi Q8 e-tron og e-tron GT er ekstra ladestik et tilvalg.
Hvordan oplader jeg, hvis jeg bor i lejlighed og ikke kan få en ladeboks?
Clever tilbyder i dag opladning på Danmarks største ladenetværk med mere end 28.000 ladepunkter fordelt rundt omkring i byen, på landet, på arbejdspladsen, ved supermarkedet og langs motorvejene. Undersøg hvordan lademulighederne er i dit nabolag - eventuelt i kombination med lademulighederne på din arbejdsplads eller i nærheden af den.
Opladning hjemme
Hvor oplader man sin elbil mest – hjemme eller ude?
Det afhænger selvfølgelig af ens kørselsmønster. Men har du en ladeboks, vil du helt naturligt lade mest derhjemme, fordi du får din egen ‘tankstation’. Ifølge Clever oplader deres kunder med ladeboks over 80 procent af kilowatttimerne derhjemme og de resterende på farten.
Hvor lang tid tager en opladning hjemme?
Tre ting afgør, hvor hurtigt du oplader en elbil eller plug-in hybridbil med en ladeboks derhjemme: Hvor meget strøm ladeboksen afgiver, hvor meget strøm elbilen kan modtage, og hvor stort batteriet er. F.eks. tager en fuld opladning af en Audi Q4 40 e-tron med et batteri på 82 kWh cirka 7 timer og 30 minutter. Alle Audis e-tron-modeller kan oplade med de 11 kW AC, som Clever-ladeboksen afgiver.
Hvor ofte skal jeg sætte min elbil til opladning?
Du bør – for at opretholde batteriets kapacitet og levetid på lang sigt – sætte din elbil til opladning, hver dag! En tommelfingerregel siger at i hverdagen bør du som minimum have 20 procent strøm tilbage på batteriet før du lader. Tilsvarende er det godt for batteriet, hvis du kun oplader det til 80 procent i hverdagen. Du kan se batteriet som en plasticpose, hvis det er 100% fyldt revner det hurtigere, men hvis det er helt tomt klasker det sammen. Du indstiller den øvre ladegrænse i infotainmentsystemet i menuen til indstilling af opladning. Du bør kun oplade batteriet til 100 procent inden en længere køretur. Det kan lyde mere kompliceret, end det er. Hvis du vænner dig til at sætte din elbil fra Audi til opladning, når du kommer hjem fra dagens sidste køretur, har du rigelig rækkevidde til næste dags kørsel, ligesom du nemt holder batteriets opladte tilstand mellem 20 og 80 procent. Og når batteriet ikke er fuldt opladet, når du kører hjemmefra, kan batteriet fra start modtage den strøm, som den regenerative bremsning genererer. Hvis batteriet er 100 procent opladet, skal du køre lidt, inden batteriet får ledig kapacitet til at modtage den regenererede strøm.
Hvordan meget strøm bør der være på batteriet, hvis jeg parkerer den i længere tid – f.eks. når jeg tager på ferie?
Hvis det er i sommerhalvåret, bør der være minimum 20 procent strøm på batteriet – og 40 procent i vinterhalvåret.
Hvorfor kan jeg ikke få lynladning hjemme?
Hurtig- og lynladning (DC) sker med så høj effekt, at det kræver industrielle elforbindelser, som normalt ikke findes i boligområder, ligesom de er dyre at etablere.
Kan andre lade på min ladeboks?
Hvis du har en Clever-ladeboks, kan alle elbiler benytte den. Du skal blot sætte ladekablet i den anden bil starte opladningen som normalt. Opladningen sker via dit abonnement.
Er der nogle tidspunkter, hvor det er bedre at lade bilen end andre?
Sæt bilen til at lade om natten, hvor der er overskydende strøm fra vedvarende energikilder, som vi producerer i Danmark. Samtidig er du sikker på, at du undgår overbelastning af din boligs installationer ved at udskyde opladningen til om natten. Så er bilen opladet og klar til dig om morgenen.
Hvordan bestiller jeg et Clever abonnement og ladeboks?
Når du køber en ny bil hos din Audi-forhandler, bestiller du samtidig opladning fra Clever hos forhandleren. Forhandleren sørger for at lægge bestillingen hos Clever, som kontakter dig kort tid efter.
Opladning ude
Hvor jeg oplader jeg min elbil, når jeg er på farten?
Det gør du ved en af de mange offentlige ladestandere, hurtigladere eller lynladestationer, som findes i det meste af Danmark. Du finder let den nærmeste ledige Clever-lader i Clevers app.
Hvad er forskellen på normalladning, hurtigladning og lynladning?
Clever inddeler det på denne måde i sin app:
• Normalladning er 11-22 kW. Det er f.eks. de AC-ladestandere med to udtag, som du ser ved kantstenen i byerne, og hvor du selv skal medbringe et Mode 3-ladekabel. Du bruger Type 2-stikket i din elbil, når du skal lade.
• Hurtigladning er 23-99 kW DC. Det er f.eks. en 50-kW-ladestander med to eller tre fastmonterede kabler, som står ved f.eks. supermarkeder. Du skal bruge kablet med CCS-stik.
• Lynladning er 100 kW DC og derover. Det kan du få ved en lynladestander med et eller to fastmonterede kabler med CCS-stik. Der kan være flere lynladestandere på en lynladestation, og du finder dem typisk langs motorvejene.
Hvor lang tid tager en opladning, når jeg er på farten?
Ligesom med en ladeboks derhjemme oplader en elbil eller plug-in hybridbil ikke med flere kW, end ladestanderen afgiver, og bilen kan modtage. Ladestanderne med normalladning (11-22 kW) er tiltænkt opladning, hvor du parkerer længere tid ad gangen, mens hurtigladning (23-99 kW DC) og lynladning (+100 kW DC) bringer dig hurtigere videre. F.eks. kan en Audi Q4 e-tron med et batteri på 82 kWh lade med op til 125 kW DC. Så tager en opladning (5-80 procent) på en lynladestander cirka 38 minutter, mens den tager cirka 70 minutter ved en 50-kW-hurtigladestander. Du skal være opmærksom på at opladningen kan tage længere tid, hvis batteriet er varmt, hvilket ofte forekommer efter længere kørsel.
Hvordan ved jeg, om en ladestander er ledig eller optaget?
Clevers app kan vise dig, om en Clever-ladestander er optaget eller ej. Men vær opmærksom på, at appen viser ladestanderen i realtid. Tjek derfor løbende, når du nærmer dig den, så du ikke kører forgæves. Desuden kan systemet endnu ikke se, hvis en ladeplads er optaget af en bil, som parkerer uden at oplade, men Clever tester en løsning, som viser det. Generelt er parkering på ladepladser uden at oplade et storbyfænomen, og der kommer da også i tiltagende grad tidsbegrænsning på ladepladser i byerne i dagtimerne for at afhjælpe det.
Hvad gør jeg, hvis ladestanderen er optaget, når jeg ankommer?
Hvis det er en ladestander med normalladning, som er optaget, er det bedst at køre videre til en anden ladestander. Du kan nemlig ikke vide, hvor meget batteriet på den pågældende bil er opladet, og hvornår føreren flytter bilen. Ved hurtig- og lynladestandere kan du bedre få et indtryk af, hvor lang tid du eventuelt skal vente. Dels viser hurtig- eller lynladestanderen, hvor meget batteriet i bilen, som er tilkoblet, er opladet, dels er føreren sjældent langt væk, så det er muligt at spørge.
Hvordan oplader jeg i udlandet?
Clever har adskillige hurtig- og lynladestandere i Sverige, Norge og Nordtyskland. Men hvis du f.eks. skal køre ned gennem Europa, bliver du nødt til at bruge andre hurtig- og lynladestandere. Når du indtaster din destination i din e-tron models navigationsanlæg, kommer den med et ruteforslag inkl. ladestop undervejs. Undervejs kan du bruge e-tron Charging Service kort til at betale. Kortet medfølger, når du køber en ny elbil fra Audi, og første års abonnement er gratis (ekskl. forbrug). Det giver lavere pris pr. kWh hos Ionitys over 400 ladestationer langs de europæiske motorveje og kan også bruges til at betale hos andre ladeoperatører.