Ladeeffekten bliver ofte undervurderet. Hvad er forbindelsen mellem ladehastighed og batteriteknologi?
Det er rigtigt, for man kører sjældent 600 km i et stræk. Derfor er det vigtigt for store batterier, at de kan oplades hurtigt. I sidste ende er det det, som det egentlig handler om. Når du kan oplade din elbils batteri fra 10 til 80 % på blot 10 min., så er det slut med forbrændingsmotoren.
Der findes materialer, som gør det muligt at oplade batterierne hurtigere, mens andre vil tage længere tid. Teknisk set bevæger litium-ioner sig fra katoden til anoden under opladning, og anoden lagrer litium-ioner, når batteriet er ladet op.
På nuværende tidspunkt tilføres der et grafitlag til anoden. Der findes batteriproducenter, som gerne vil anvende silikone-kulstof-kompositmaterialer i stedet for, da de kan oplades meget hurtigere, selv ved lave temperaturer. Der er et stort udviklingspotentiale, når det gælder materialerne. Ved alene at ændre materialet til anoden kan cellen som helhed opnå 30 % mere lagringskapacitet. Så der ligger stadig utrolige gennembrud foran os.
Men bortset fra det, så har man brug for en elbilsladestander med en ladeeffekt på 360 kW, hvis man vil oplade et 60 kWh-batteri på 10 min. Så lige nu er det ikke batterieffekten, der er begrænset, men nærmere infrastrukturen til opladning af elbiler.
Når det gælder smartphones, så falder batteriets præstationer markant efter 2 eller 3 års hyppig brug. Hvor lang er et elbilsbatteris levetid?
Den slags batterier er meget anderledes, og smartphones er faktisk konstrueret til at skulle skiftes ud efter 3 år. I en elbil er batteristyringssystemet meget mere intelligent, og batteriet er beskyttet mod overophedning og andre skadelige påvirkninger på mange måder, som fx via den intelligente opladningsstyring.
Undersøgelser af nyere biler viser, at efter 5 år er 95 % af batteriets oprindelige kapacitet sædvanligvis stadig til rådighed. Drivbatteriet i en elbil er konstrueret til at kunne fuldføre 2000 fulde cyklusser. Eksempelvis giver 2000 gange en rækkevidde på 500 km en kapacitet på 1 million km.
Efter disse 2000 fulde cyklusser når batteriet en grænse på 80 % tilbageværende kapacitet, hvilket anses for afslutningen på et batteris levetid. Men batteriet er så langt fra defekt og kan stadig udføre et godt stykke arbejde i yderligere 10 år i et stationært lagringssystem til eksempelvis solcelle- eller vindkraftanlæg.