Den første serieproducerede Audi elbil (Audi e-tron) fik sin debut i Genève på Genèves årlige Motor Show. Med Audi e-tron har vi gjort elektrisk mobilitet muligt på selv lange distancer, hvilket delvist er takket være opladningseffekten på e-tron, som er unik blandt konkurrenterne. Hos Audi kalder vi vores rene elbiler for e-tron. Herunder kan du læse mere om typerne af elbiler, samt de nuværende og kommende elbiler fra Audi.
Elbil typer
Det kan være svært at danne et overblik over de forskellige eldrevne biler på markedet. De væsentligste kendetegn ved elbiler er deres elektriske drivlinje, som typisk består af en elmotor og et lithium-ion-batteri.
Sammenlignet med en traditionel bil med en forbrændingsmotor, så er elbiler relativt enkelt sat sammen og har derfor også færre bevægelige dele der kan gå i stykker.
Det medvirker også til, at når du tænder en elbil, så vil du næsten ikke høre nogen form for motorstøj. Der er ingen udstødning og under benzindækslet finder du typisk et udtag til opladningskablet.
Vidste du...
I Danmark og i resten af verden betegnes elbiler med forkortelsen EV, som står for Electric Vehicle.
Der findes flere typer og betegnelser for eldrevne biler på markedet. Herunder har vi samlet tre af de mest udbredte betegnelser for eldrevne biler, som du skal være opmærksom på når du søger en ny elbil.
Elbil opladning
Eldrevne biler er ikke kun lig med køreglæde, stilhed og komfort, men i høj grad også mobilitet. I dag kan de fleste elbiler køre langt på en opladning, hvilket øger deres alsidighed til de fleste brugsscenarier.
Langt størstedelen af alle eldrevne biler oplades på hjemmeadressen i egen garage, hvilket øger både komfort og mobilitet hos ejeren. For at gøre hverdagen nemmere, tilbyder Audi kompakte og kraftfulde opladningssystemer til private med høj opladningskapacitet (afhængig af boligens infrastruktur), hvilket er med til at mindske opladningstiden og øge mobiliteten.
Opladning offentlig eller hjemme
Gennem vores samarbejde med Clever sørger vi for, at du opnår den bedste mobilitet i din e-tron. Med en ladeboks installeret hjemme kan du vågne hver dag til et fuld batteri. Sæt bilen til at lade om natten, hvor du kan aftage noget af den uudnyttede vedvarende energi i elnettet i Danmark, og nyd at du altid kan starte dagen med ny energi og max rækkevidde.
Når du skal lade ude, kan du frit bruge alle de offentlige ladere i Clevers ladenetværk – det er nemlig inkluderet i dit Clever-abonnement, hvor du betaler en fast månedlig pris for ubegrænset opladning. Og skal du rejse i udlandet, kan du nemt aktivere dit e-tron Charging Service kort, som giver dig adgang til et væld af ladestationer i 16 europæiske lande. Her betaler du for det forbrug, du har haft, på rejsen.
Gode råd om service og brug af din elbil
En elbil har færre dele som kræver service eller reparation. Med andre ord er den billigere at køre i. Dette skyldes bl.a. at der er færre dele, som bliver slidt, sammenlignet med en konventionel brændstofmotor. Derudover bruger en elmotor ikke motorolie, så du skal ikke længere bekymre dig om olieskift og nye oliefiltre.
Det betyder dog ikke, at der ikke er andre ting, som er vigtige at få serviceret. Dette kan f.eks. være bremserne. Selvom om disse bruges mindre, fordi elbiler ofte ”motorbremser” og regenererer strøm til batteriet, skal bremsevæsken stadig skiftes regelmæssigt.
Vær opmærksom på batteriet
Det er en god ide at være opmærksom, hvis du skraber bilens bund mod en genstand på vejen. I en Audi e-tron model er batteripakken placeret i bilens bund for at give mest mulig plads i kabinen. Det er derfor en god ide, at køre forbi dit autoriserede værksted og få tilset batteriet, hvis du f.eks. kører over en genstand der skraber bilens undervogn.
Husk at bruge bremserne
Da elbiler oftest benytter sig af rekuperationsteknologi til at indsamle energi under nedbremsninger, er der en risiko for at bremserne bliver anvendt for lidt, så de populært sagt ruster, før de bliver slidt. Og rustne bremser skal skiftes. Dette problem kan du dog imødegå ved at huske at bruge dem. Det er f.eks. oplagt at bruge bremsepedalen ved motorvejsafkørsler, hvor farten alligevel skal sænkes betydeligt. Du bør selvfølgelig altid bremse efter vejens forhold og trafik.
Elbil batteriernes livscyklus hos Audi
Ligesom levetiden for de fleste andre batterier, så har batterierne i el- og plug-in hybridbiler også en livscyklus. Herunder kan du læse mere om batteriernes livscyklus hos Audi.
Batterierne fra el- og pluginhybridbilerne har en helt fast livscyklus hos Audi. Helt overordnet, så gennemgår batterierne nedenstående cyklus: