Fra LED til Matrix-LED og OLED-teknologi > Teknologi > Audi
Audi Teknologi
Fra LED til Matrix-LED og OLED-teknologi

Fra LED til Matrix-LED og til OLED-teknologi

Bedre udsyn, mere præcis oplysning: Audi udbygger hele tiden sin teknologiske fordel med for- og baglygterne på sine biler.

Tekst: Bernd Zerelles ― Billeder: AUDI AG Læsetid: 4 min.

Audi Q5 lys teknologiAudi Q5 lys teknologi

De former for yderst funktionelle lyselementer, som Audi benytter, rækker fra LED over digital Matrix-LED til digital OLED-teknologi. De giver Audis Vorsprung et udtryk – eller baner vejen – og kan endda digitaliseres og personaliseres endnu mere. Mærket med de fire ringe lancerede for første gang LED-forlygter på Audi R8 tilbage i 2008. LED-forlygter, hvor lysdioder fungerer som lyskilde, giver en mere præcis form for oplysning end xenon- eller halogenpærer. LED-forlygter har et højere niveau af effektivitet end forlygter med konventionelle pærer og en længere rækkevidde for fjernlyset. De giver også en forbedret homogenitet for forlygterne og dermed et markant lysdesign, som giver bilen et umiskendeligt look. Derudover kommer trætheden i førerens øjne senere, når LED-forlygter oplyser mørket. Det skyldes, at med 5.500 kelvin er LED-lygters farvetemperatur meget lig dagslys.

Audi R8 lysteknologiAudi R8 lysteknologi

Digital lysteknologi bliver mere og mere effektiv og præcis

DMD-teknologien (digital micromirror device) i det digitale Matrix-LED-lys er fascinerende: Ca. 1 million mikrospejle monteret på en lille chip vippes med en frekvens på op til 5.000 gange i sekundet ved hjælp af elektrostatiske impulser for at skabe de forskellige lysscenarier via tre LED’er. Digitale Matrix-LED-forlygter, som fx dem, der fås som ekstraudstyr til Audi e-tron Sportback eller dens efterfølger Audi Q8 e-tron, kan skabe et bredt udvalg af lysscenarier til forskellige kørselssituationer, herunder vognbanelys, som viser et op til 50 m langt lystæppe foran bilen, som tilpasses dynamisk, når bilen skifter vognbane. Det integrerede orienteringslys viser bilens positionsmarkeringer og angiver, hvor den p.t. er placeret på vejbanen. Begge disse digitale Matrix-LED-lysfunktioner er et supplement til de øvrige funktioner i Matrix-LED-lyset, som allerede omfatter nærlys, kurvelys, bylys, motorvejslys og et blændfrit fjernlys, som med stor præcision blænder andre trafikanter ud af lyskeglen.

Audi e-tron Sportback lysteknologiAudi e-tron Sportback lysteknologi

OLED-teknologi er fremtidens lys

Men vejen ind i fremtiden bliver oplyst af Audi OLED-teknologi. Den blev anvendt for første gang i 2016 i baglygterne på Audi TT RS. Teknologien løfter baglygternes præcision og homogenitet til et nyt udviklingsniveau. Det skyldes, at OLED'er (organic light-emitting diodes) er overfladelyskilder i modsætning til LED’er, som er punktlyskilder. Da OLED’er danner lyset direkte på den reelle overflade, hvor det skal vises, er der ikke behov for lysledere eller reflektorer til lysfordelingen, og det forbedrer effektiviteten og vægten. OLED-lys opnår en meget høj grad af kontrast og kan dæmpes trinløst og opdeles i meget små segmenter, som kan aktiveres med forskellige niveauer af lysstyrke. Det giver mulighed for et personaliserbart lysdesign med stor præcision og fleksibilitet.

Audi TT RS lysteknologiAudi TT RS lysteknologi

Audi digitaliserer baglygterne

På Audi Q5 kan kunderne også tilvælge den moderne OLED-teknologi. SUV'ens baglygter med digital OLED-teknologi giver kunderne mulighed for at vælge mellem tre forskellige baglygtesignaturer. Derudover kan der programmeres specielle coming home- og leaving home-lyssekvenser til hver enkelt signatur. Et andet highlight på bilen er nærhedsregistreringssystemet: Hvis en trafikant nærmer sig en holdende Audi Q5 bagfra og kommer inden for en afstand på 2 m fra bilen, aktiveres alle OLED-segmenter som en advarsel. Når Audi Q5 begynder at køre, aktiveres den oprindelige lyssignatur automatisk igen.

“Baglygterne på Audi Q5 bliver til en slags display på bilens ydre, som vil give os mange forskellige muligheder i fremtiden, når det gælder design, personalisering og kommunikation.” – Dr. Werner Thomas, Project Manager, Audi OLED-teknologi.

Audi Q5 OLED-baglytgerAudi Q5 OLED-baglytger

Lysets funktionaliteter vil blive udvidet yderligere hos Audi. Forlygter, som projicerer symboler på vejbanen for at advare andre trafikanter om farer – som fx is på vejen eller en ulykke – er en del af mærkets fremtidsvision for mobiliteten. Der er nærmest ingen grænser, når det handler om lysdesign – de lovmæssige bestemmelser fastlægger, hvad der er muligt på området på nuværende tidspunkt.

Audi Q5 lys og lygteteknologiAudi Q5 lys og lygteteknologi
 
Audi Q5 baglygter

En kombination af funktion og æstetik

Audi er kendt for sit avancerede lysdesign. Læs mere om de forskellige features og fordelene ved de nyeste lysteknologier fra Audi.